Voor welke Europese beker speelt Liverpool volgend seizoen?

Voor welke Europese beker speelt Liverpool volgend seizoen?

Speelt Liverpool volgend seizoen Europees? Zal Liverpool aantreden in de Champions League of de Europa League? De strijd om de vierde plaats is spannend, maar er zijn ook nog andere factoren die een rol kunnen spelen.

In theorie neemt de top vier van de Premier League volgend seizoen deel aan de Champions League. Maar als een Engelse ploeg de Champions League of de Europa League wint, speelt deze automatisch in de Champions League van volgend seizoen. Als Chelsea en Arsenal deze bekers binnenhalen, en buiten de top vier in de Premier League eindigen, dan gaat alleen de top drie van de Premier League naar de Champions League. Er mogen immers maximaal vijf ploegen per land aantreden in het kampioenenbal.

Twee Engelse teams mogen deelnemen aan de Europa League. In theorie gaat het om de winnaar van de FA Cup en de vijfde in de Premier League. Chelsea en Leicester spelen de finale van de FA Cup. Als de winnaar in de top vijf eindigt, gaat ook de zesde van de Premier League naar de Europa League. Maar als een Engelse ploeg een Europees toernooi wint en zich ook plaatst via de FA Cup of de Premier League, dan wordt die ploeg niet vervangen. Dan zitten er vijf Engelse ploegen in de Champions League en maar één in de Europa League.

De nieuwe Conference League is de troostbeker. In principe gaat de winnaar van de League Cup deelnemen, maar als die winnaar zich plaatst voor de Champions of Europa League, dan komt de deelnemer uit de Premier League. Manchester City speelt de finale tegen Tottenham. In theorie zou die plaats dus naar de zevende van de Premier League kunnen gaan. Maar als de geplaatste ploeg de Europa of Champions League wint, dan is er geen Engelse deelnemer aan de Conference League.

Engeland heeft dus in ieder geval zeven ploegen die Europees spelen volgend seizoen. Het zouden er zelfs acht of negen kunnen worden, als Engelse ploegen dit seizoen de Europese bekers winnen en zich niet via de thuiscompetities kwalificeren. Maar de kans is dus groot dat het er zeven worden. Het is alleen nog niet duidelijk voor welke beker de vijfde, zesde en zevende zich kwalificeren, en zelfs de vierde is nog geen 100 procent zeker.

Liverpool staat momenteel zesde. Met nog vijf matchen voor de boeg, telt Liverpool drie punten minder dan nummer vier Chelsea. Nummer drie Leicester heeft één punt meer dan Chelsea en nog een match te goed. West Ham telt één punt meer dan Liverpool. Tottenham volgt op één punt van de Reds. Everton telt twee punten achterstand, maar heeft één match minder gespeeld. Alle bekers zijn dus nog mogelijk voor LFC, en zelfs helemaal uit de Europese boot vallen kan. 

 

https://www.premierleague.com/tables