Systeem met trainingskeepers uitgelegd

Systeem met trainingskeepers uitgelegd

Mark Morris, trainer van de doelmannen bij de U23 van Liverpool FC, heeft inzage gegeven in de doelmannenstrategie van de ploeg. Voor de trainingen moet de U23 altijd over voldoende keepers beschikken, maar er kan er maar één in doel staan tijdens de matchen.

Onlangs werd beslist om Vitezslav Jaros uit te lenen aan St Patrick’s Athletic. Zo kan de 19-jarige Tsjech ervaring opdoen in de Ierse Premier Division. 

Voordien verliet Ben Winterbottom Liverpool om bij Brentford voor zijn kans te gaan. Winterbottom was bij de Reds een zogenaamde “trainingskeeper”. Hij werd in 2019 naar de club gehaald zodat er voldoende keepers zouden zijn om de trainingen fatsoenlijk te laten doorgaan.

Morris: “Ben kwam als een trainingskeeper over van Blackburn. We willen elke sessie voldoende doelmannen hebben zodat alle oefeningen goed kunnen doorgaan. Daarom hebben we de laatste vijf jaar altijd één of twee trainingskeepers gehad.”

Het is een situatie waaruit zowel de club als de keepers voordeel halen. Zo kwamen de voorbije jaren Andy FirthLawrence Vigouroux en Kai McKenzie-Lyle gratis naar de club. Ze werden er beter en versierden een transfer naar een andere club.

Morris: “Deze jongens komen gaten opvullen. Ze zijn gratis, komen bij ons, krijgen uitstekende training en worden hierdoor beter. Ze weten dat de kans op spelen bij ons klein is, maar ze kennen de situatie. Het is belangrijk dat ze dat beseffen en na een paar maanden niet gaan klagen. Ze weten ook dat de kans op een profcarrière groter is als ze een tijd bij ons getraind hebben.”

Door het vertrek van Winterbottom kwam er opnieuw een plaats vrij in de kern. Die wordt ingenomen voor Liam Hughes. Hughes is Noord-Iers jeugdinternational, maar hij zat zonder club. Morris werkt ook als keeperstrainer voor de U19 van Noord-Ierland en kent Hughes dus al goed.