Liverpool kan nog maar twee “buitenlanders” kopen

Liverpool kan nog maar twee “buitenlanders” kopen

De fans verwachten van Liverpool FC dat de club vrij actief zal zijn op de transfermarkt deze zomer. Vooral de roep op centrale middenvelders is groot, maar ook de andere linies kunnen een kwaliteitsinjectie gebruiken. Maar zomaar random spelers aantrekken is onmogelijk. Liverpool kan nog maar twee niet-homegrown spelers kopen, tenzij het eerst spelers verkoopt. 

In de Premier League mogen maximaal 25 spelers geregistreerd worden, maximum 17 daarvan mogen niet homegrown zijn. Liverpool FC zag onlangs Roberto Firmino, Naby Keita, James Milner en Alex Oxlade-Chamberlain vertrekken. Met Alexis Mac Allister werd ook al één aanwinst binnengehaald. Hierdoor heeft LFC momenteel 15 spelers die niet homegrown zijn en 8 wel homegrown. Er is dus nog ruimte voor twee spelers die niet homegrown zijn. Jurgen Klopp en co zullen dus serieus moeten puzzelen of spelers moeten verkopen als ze nog meer dan twee spelers willen aantrekken. 

Omwille van de regels zijn spelers als Sep van den Berg, Nathaniel Phillips en Rhys Williams dus belangrijk om de kern op te vullen, zelfs als ze amper spelen. Daarom speurt LFC dan ook de Engelse markt af en kijkt het naar spelers als Mason Mount of Romeo Lavia.  

Lavia heeft nog een extra voordeel. Hij is nog jong. Spelers die meetellen voor de U21 mogen zonder limiet geregistreerd worden voor de Premier League. Lavia is 19 en zou dus gewoon een extra speler zijn die niet meetelt voor de quota. Bovendien heeft hij al één seizoen in Engeland gespeeld, bij Southampton. Als een speler drie seizoenen in Engeland of Wales heeft gespeeld voor het seizoen waarin hij 22 wordt, dan wordt hij een homegrown player, ongeacht zijn nationaliteit. Lavia, of een andere jonge speler, zou dus nog homegrown kunnen worden.  

Verwacht dus niet dat Liverpool deze zomer nog een handvol buitenlanders zal aantrekken. De club moet ook kijken naar andere Engelse clubs voor homegrown spelers en jonge talenten die homegrown kunnen worden. 

Voor de Europese competities zijn de eisen nog iets strenger. Ook daar moeten minstens 8 van de 25 spelers homegrown zijn om op de A-lijst te mogen staan. Bovendien moeten minstens 4 spelers tussen hun 15de en 21ste voor de club hebben gespeeld. Er is ook nog een B-lijst, daarop mogen zonder limiet spelers geplaatst worden die tussen hun 15de en hun 21ste al minstens twee jaar voor de club hebben gespeeld. 

Liverpool FC heeft ook een aantal jonge talenten die niet meetellen voor de quota, maar natuurlijk wel mogen meespelen in de Premier League, Europa League en alle bekers. Spelers als Harvey Elliott, Ben Doak, Stefan Bajcetic en Fabio Carvalho zijn U21 en komen dus bovenop de 25 kernspelers.