Voorzitter Cogghe Christophe in het Nieuwsblad na titel voor LFC

Voorzitter Cogghe Christophe in het Nieuwsblad na titel voor LFC

Naar aanleiding van de titel van Liverpool FC in de Premier League, interviewde het Nieuwsblad onze voorzitter, Cogghe Christophe. Hieronder het artikel voor mensen die geen abonnement hebben bij de krant.  

—-

Delirium. Miljoenen Liverpoolfans vielen elkaar gisteren in de armen. De strafste bij ons is misschien wel Christophe Cogghe: Oostendenaar, voorzitter van de grootste LFC- fanclub van Europa en vooral diehard Liverpoolfan. “Rond december kwam het besef dat het wel eens voor ons zou kunnen zijn dit jaar. En kijk nu.”
LEES OOK. Tranen bij Jürgen Klopp en Jordan Henderson na winnen Engelse titel met Liverpool: “Wat een prestatie is dit”

Het moet zowat het meest enthousiaste telefoontje van de afgelopen maanden geweest zijn. Christophe Cogge, de voorzitter van de Flemish Reds, wist met zijn geluk geen blijf. “Ik heb hier jaren van gedroomd, zeker als voorzitter is het dubbel zo speciaal.”

Het waren zenuwtergende weken voor de voorzitter. Eerst werd de competitie stilgelegd omwille van het coronavirus, daarna hervatte Liverpool met een scoreloos gelijkspel tegen Everton. Zou het dan toch…? “Ik was bloednerveus. Als ik eens naar het strand in Oostende ging, kon ik niet meer op het gemak een pintje drinken. Dan zwolg ik letterlijk. (lacht)”

“Ik keek ook steevast naar de speeches van de Britse premier Boris Johnson: ik kon er niet aan denken dat er nog een corona-opflakkering kwam waardoor ze het voetbal opnieuw zouden moeten afgelasten.”

Gelijk met je-weet-wel-wie

Cogghe hield rekening met alle mogelijke scenario’s. “Vanaf 4 juli mogen de cafés opnieuw open in Engeland. Stel je voor dat de supporters het dan te bont zouden maken. De dag erop is het mijn verjaardag, wie weet kon de match van Liverpool thuis tegen Aston Villa dan niet meer doorgaan. Zo ging het maar door.”

De nederlaag van City tegen Chelsea velde het verdict voor de Citizens. Ondanks een prachtgoal van Kevin De Bruyne – “Ik moet het toegeven: een geweldige speler”- kan Liverpool met nog 7 speeldagen te gaan al de titel vieren. De voorsprong van 23 punten kan niet meer overbrugd worden. “Rond december kwam het besef dat het weleens voor ons zou kunnen zijn dit jaar. Op een van de busreizen van LFC naar Manchester United, de aartsvijand, drong het door.”

De ontknoping van de competitie beleefde hij thuis met zijn verloofde. Liverpool vanuit de zetel kampioen, zo ook de voorzitter van de fanclub. “Ik wou zo graag iets groots organiseren, maar dat gaat nu allemaal niet. Volgende week trekken we wel met een beperkte groep naar Breskens om de wedstrijd te volgen. Dat zal er iets steviger aan toe gaan.”

Bij zijn 500ste bezoek aan Anfield stopte de Oostendenaar met tellen. Laat hem nu net de bijzonderste dag uit zijn supportersbestaan gedwongen thuis moeten beleven. “Of ik het erg vond dat we titel vanuit de huiskamer moesten meemaken? Ach, voor mij deden ze even goed kop of munt. Als we die 19e titel maar binnenhaalden. En nu liefst zo snel mogelijk die 20ste. Dan staan we gelijk met je-weet-wel-wie (Manchester United, nvdr.)”

“Die titel is zoveel belangrijker dan die Champions League vorig jaar, dat is slechts een doekje voor het bloeden voor Scousers, zoals echte inwoners van Liverpool zichzelf noemen. De Champions League is meer iets voor de buitenlandse Liverpoolfans. Op succes in de Premier League wordt je écht afgerekend.”

De grootste Liverpool-supporter van het land kan zijn geluk niet op: “Eindelijk! En nu zo snel mogelijk gelijk met je-weet-wel-wie”
Cogghe met gewezen Liverpoolspelers John Aldridge en Jason McAteer op de fandag dit jaar FOTO: COFRE FOTOGRAFIE
De schoenen van Steven Gerrard

De voorzitter van de Flemish Reds kan al niet wachten om terug de oversteek te maken naar het Britse eiland. Iedereen die iets te maken heeft met de Reds, kent Cogghe. Niet in het minst de spelers. Een truitje met een boodschap van aanvoerder Jordan Henderson hangt zomaar in de gang. “Ik heb wel wat memorabilia verzamelde in al die jaren, ja. Één van de meest bijzondere objecten moeten wel de schoenen van Steven Gerrard zijn, met de namen van zijn kinderen erop. Ze hangen in een glazen kastje bij mij thuis.”

De Flemish Reds groeiden uit tot de grootste fanclub van het Europese vasteland. De supportersvereniging telt zo’n 700 leden. Enkel in Scandinavië zijn ze nog gekker van de club. In Noorwegen telt de officiële fanclub 50.000 personen in Zweden registreerden 15.000 zich als fan. Kan Cogghe voor eens en voor altijd uitleggen wat net Liverpool zo bijzonder maakt?

“Het is een gevoel. Het is niet evident om daar exact de vinger op te leggen, Liverpool is een totaalpakket. Het is een topclub met knuffelwaarde. Het respect dat we verkregen door de optelsom van rampen als Hillsborough en de Heizel, maakte onze club bizar genoeg zo mooi. Vergeet ook de nederigheid niet.”

“Zoals in de aanloop naar de Merseyside derby tegen Everton: dan zou je op voorhand zweren dat mensen elkaar zouden vermoorden, maar toch is het respect tussen rood en blauw gigantisch. Om die reden blijven we ook altijd overnachten als we een match op Anfield gaan kijken. Dan voél je dat echt, wat er leeft. Dat maakt Liverpool zo uniek. ”